Vínne kvasinky Vínka

Suché kvasinky Vinka sa pred vlastným zakvašením vína nechajú rozmnožiť takto: Obsah balíčka sa vsype do čistej (vyparenej) fľaštičky s obsahom 150 ml, ktorá sa naplní do 3/4 prevarenou ovocnou šťavou asi 25 ° C teplou (možno použiť aj jablkový mušt). Fľaštička sa uzavrie vatou a nechá stáť po dobu 72 hodín pri teplote okolo 25 ° C. Takto rozmnoženými kvasinkami sa zakvasí ovocná šťava.

Obj. čislo:
900189
Doba dodania:
skladom
0,40 € 0,33 €
-+

Vínne kvasinky Vínka

Hmotnosť 0,006 kg

Suché kvasinky Vinka sa pred vlastným zakvašením vína nechajú rozmnožiť takto: Obsah balíčka sa vsype do čistej (vyparenej) fľaštičky s obsahom 150 ml, ktorá sa naplní do 3/4 prevarenou ovocnou šťavou asi 25 ° C teplou (možno použiť aj jablkový mušt). Fľaštička sa uzavrie vatou a nechá stáť po dobu 72 hodín pri teplote okolo 25 ° C. Takto rozmnoženými kvasinkami sa zakvasí ovocná šťava.

Postup pri príprave vína:
Dobre vyčistená, horúcou vodou vymytá kvasná nádoba s obsahom 10 l sa naplní do 9/10 ovocnou šťavou, upravenou cukrom a vodou podľa tabuľky. Neodporúča sa fľaša plniť viac, aby šťava pri búrlivom kvasení nevytiekla. Do šťavy sa dokonale spláchnu rozmnožené kvasinky, pripravené podľa návodu a sáčok živné soli vínko a uloží sa do miestnosti, v ktorej je asi 20 až 25 ° C.

Pri príprave vína z ovocia, ktoré sa nelisuje (celé plody), napr. Šípky, trnky, ďalej z lekváru a chlebových kôrok sa odporúča použiť dvojnásobného množstva kvasiniek, tj. 2 sáčky na 10 litrov vína.

Pri príprave vína zo sušeného ovocia sa odporúča ovocie zvariť s vodou a cukrom.

Po búrlivom kvasení sa doplní kvasná nádoba zvarenou ochladenou vodou a víno sa ponechá dokvasiť.

Po ukončení kvasenia, zvyčajne za 3 - 6 týždňov sa víno stočí z usadených kalov gumovou vyvarenú hadičkou do čistej, najlepšie vyvarené nádoby tak, aby sa kvasnicový sediment nezvírili. Nádoba naplnená vínom až po hrdlo sa uzavrie buď opäť kvasnú alebo čistou zátkou korkovou a nechá sa asi 2 mesiace stáť. Po tejto dobe sa vykoná druhé stáčanie vína z kalov a to už priamo do fliaš. U bežných druhov ovocia sa nevylučuje použitie kvasiniek bez prídavkov živné soli.

Šťava z niektorého ovocia je málo kyslá (napr. z hrušiek, z čerešní a pod.), a preto by sa aj víno malo mdlú chuť. Takéto víno možno prekyselit kyselinou citrónovou. Uvedená receptúra zodpovedá pre ovocie priemerne sladké. Ak je ovocie menej sladké, je nutné množstvo cukru úmerne zvýšiť. Predpísané množstvo šťavy možno znížiť, avšak každý liter nutné nahradiť l litrom vody a 25 dkg cukru. Vína pripravená podľa tejto receptúry sú suchá až mierne sladkastá. Ak chceme pripraviť vína dezertné (sladká), zvýšime podiel cukru o 0,5 kg na 10 litrov vína a hotové víno dosladíme na každý liter vína podľa chuti 5 až 10 dkg cukru.